Presunúť na hlavný obsah

Mrkva kontra rakovina

Zdravie a relax

Na mrkve je najzdravší predovšetkým vysoký obsah betakaroténu. Z medicínskych výskumov vyplýva, že nízka hladina betakaroténu v krvi zvyšuje riziko vzniku niektorých typov rakoviny.

Vedci dokázali, že vysoký príjem betakaroténu chráni pred poškodeniami, ktoré spôsobujú voľné radikály. V tele sa betakarotén premieňa na vitamín A, potrebný pre zdravé sliznice.

Ako byť bystrozraký
Jedným z prvých signálov nedostatočného príjmu vitamínu A je šeroslepota, neschopnosť očí prispôsobiť sa šeru a tme. Vitamín A v tyčinkách sietnice vytvára očný purpur, látku nevyhnutnú pre videnie v noci. Pri nedostatku vitamínu A stačí zjesť denne jednu mrkvu a videnie za tmy sa zlepší.

Pozor na pesticídy
O mrkve je známe, že môže obsahovať jedovaté látky. Pri testovaní sa v niektorých koreňoch našla neprijateľne vysoká hladina pesticídov určených na ničenie vošky mrkvovej. Preto treba každú mrkvu dobre oškrabať a odkrojiť jej vrchnú časť.

Stredomorská mrkva s pomarančom a trebuľkou

Potrebujete:
- 2 pomaranče
- 2 malé mrkvy
- 50–60 g zmiešaných semienok tekvice a slnečnice
- niekoľko vetvičiek trebuľky alebo petržlenovej vňate
Dressing:
- PL citrónovej šťavy
- PL slnečnicového oleja
- 2 PL repkového oleja
- soľ
- čierne korenie

Postup:
1. Najprv olúpeme pomaranče a tak, aby sme zachytili vytekajúcu šťavu, ich rozdelíme na mesiačiky, ktoré potom dáme do misky k zachytenej šťave.
2. Potom očistíme mrkvu a pomocou ostrého noža nakrájame na dlhé tenké hranolčeky. Tie pridáme ku kúskom pomaranča a do zmesi nasypeme semená.
3. Dôkladne, ale s citom premiešame všetky ingrediencie spolu so šťavou z olúpaných pomarančov.
4. Na záver pridáme trebuľku alebo petržlenovú vňať a zmiešame s dressingom pripraveným z uvedených surovín.

Tip lenivého labužníka
Očistenú mrkvu a chren nastrúhame najemno, zmiešame, v troške vody rozmiešame soľ, ocot, cukor, niekoľko kvapiek oleja a nalejeme na zeleninu. Všetko zmiešame a šalát podávame dobre vychladený.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK