Presunúť na hlavný obsah

Prepichovanie uší - móda či barbarský zvyk?

Zdravie a relax

Prepichnúť či nastreliť? Nie, to radšej zastreliť! Len cez moju mŕtvolu, hlesne vydesený rodič malého dievčatka. Hovoríme o ušnom lalôčiku. A o výzdobe v podobe náušníc, ktorá je snom každej parádnice, ale niektorí ju považujú za barbarský zvyk.

Je prepichovanie ušníc vlastne bezpečné? Čo si o tom myslia lekári akupunkturisti?

Prepichovanie uší a nosenie náušníc sa teší veľkej obľube už oddávna. O Kleopatre je dokonca známe, že ušný lalôčik mala prepichnutý až dvoma dierkami! Náušnice nosil aj Shakesperare.

V minulosti sa nimi totiž bežne zdobili aj muži, napríklad perzskí vojaci alebo námorníci. Aj u nás sa ešte stále považuje za tradíciu, že pohlavie bábätka sa rozlišuje aj podľa toho, či má dieťa náušničky. Ešte donedávna sa verilo, že novorodenci nepociťujú bolesť tak intenzívne, preto si viaceré šestonedieľky odnášali svoje dcérky v perinke s ozdobami v uchu už z pôrodnice. Tento názor je už dávno prekonaný. Centrum na vnímanie bolesti majú dobre vyvinuté nielen novorodenci, nedonosené deti, dokonca niekoľkomesačný plod v maternici vníma nepríjemné pocity.

Pri bolestivých zákrokoch sa v krvi dieťaťa zvyšuje hladina stresových hormónov, čo oslabuje jeho imunitný systém a zvyšuje riziko vzniku zdravotných komplikácií. Príliš malé dieťa má navyše nedostatočne vyvinutý ušný lalôčik, takže odhadnúť správne miesto na vpich je ťažšie. A v konečnom dôsledku - nemá za sebou ešte ani prvé očkovanie proti tetanu alebo žltačke typu B ako "potrebnú poistku".

Niektorí pediatri prepichujú uši už trojmesačným dojčatám, iní si myslia, že ten správny čas nastáva až vo chvíli, keď dieťa dovŕši minimálne pol roka. Treba zvažovať aj to, že staršie dojča postupom času začína byť aktívne, uši si začína chytať a ak náušnica nemá spoľahlivý uzatvárací mechanizmus, hrozí nebezpečné vdýchnutie alebo prehltnutie drobného predmetu. Ak sa teda rozhodujeme o prepichovaní uší jedine v zmysle "kedy?", treba zvažovať aj také za a proti. Ale čo ak sa niekto opýta "či vôbec"? Nemožno prepichnutím uší a narušením akupunktúrnych bodov trvalo poškodiť zdravie?

Väčšie riziko je piercing po obvode ucha

Francúzsky lekár Paul Nogier si v 50. rokoch minulého storočia všimol u svojich pacientov pochádzajúcich z arabskej časti severnej Afriky drobné jazvičky v oblasti ušných lalôčikov. Boli to pozostatky po liečbe ischiasu miestnymi ľudovými liečiteľmi. Pustil sa do štúdia reakcií ľudského organizmu na dráždenie jednotlivých častí ušnice pomocou ihly, a tak vznikla aurikuloterapia, metodika, ktorá sa síce odlišuje svojou filozofiou od klasickej čínskej akupunktúry, ale techniku ovplyvňovania jednotlivých bodov prostredníctvom ihiel s ňou má spoločnú.

Dnes jestvuje doslova mapa ucha, na ktorej sú presne zaznačené jednotlivé akupunktúrne body, pretože ľudské ucho je podobne ako ploska nohy, ruky či dúhovka zobrazením vnútorného stavu ľudského organizmu. Za ideálnych podmienok sa však ušný lalôčik prepichuje v tzv. oblasti projekcie oka, čo je bezpečná oblasť, ktorú si prepichovali už starí piráti, aby si zlepšili zrak. "Ak sa teda prepichnutie uskutoční za dodržania sterilných kritérií a nevznikne zápal a zahnisanie vpichu, je to relatívne bezpečný zákrok," tvrdil akupunkturista MUDr. Boris Kučera ešte v roku 2007 pre časopis Dieťa.

"Mám množstvo telefonátov, či neprepichujem uši, od toho sa však dištancujem. Akupunktúru využívam výlučne sa liečebné účely," tvrdí známy odborník na akupunktúru doc. MUDr. Jozef Šmirala, PhD., z TAO AKU Centra v Bratislave.

"Na ušnici sa nachádza okolo 120 akupunktúrnych bodov a je pravda, že názory na prepichovanie ušných lalôčikov sú nejednotné. Teoreticky vznik nejakých poškodení v tomto smere možný je, ale neboli dokázané a ani ja som sa s nimi v praxi nestretol. Je známe, že piráti si dávali prepichovať ušnice práve preto, aby lepšie videli. Väčšie riziko vidím skôr v tom, ak si niekto dáva robiť piercing po obvode ucha."

Ani MUDr. Jozef Csuhaj z Ambulancie akupunktúry vo Zvolene sa ešte nestretol s tým, že by prepichnutie ucha spôsobilo pacientovi zdravotné problémy. "Stane sa jedine to, že v mieste, kde sa urobí dierka, sa prípadný akupunktúrny bod môže zničiť. Stane sa teda nevyužiteľným. Našťastie, akupunktúrnych bodov je na samotnom uchu, ale aj inde na tele dosť," konštatuje.

A akupunkturistka MUDr. Svetlana Tóthová z Dunajskej Stredy dodáva: "V niektorých kozmetických salónoch majú aj vyhľadávače akupunktúrnych bodov. Je to maličká sonda, ktorá pripomína pero. Keď natrafí na akupunktúrny bod, zapípa. S jej pomocou sa možno vyhnúť problematickým miestam. Niečo na tom naozaj bude, lebo mňa moja sestrička v ambulancii požiadala, aby som jej napichla bod obličky. Keď sa tak stalo, dostala obličkový záchvat."

Len u odborníka
Prepichovanie uší by nemalo poškodiť, ak ho robí odborník. Ten by mal vedieť, do ktorých miest má vpich viesť a samozrejmosťou sú sterilné podmienky. Z hľadiska materiálu sa odporúčajú náušnice z čo najčistejšieho zlata bez prídavku niklu - na ktorý často vznikajú kontaktné alergie - alebo z chirurgickej ocele.

V súčasnosti je bežné prepichovať uši nastreľovaním špeciálnym dierkovačom, resp. nastreľovacou pištoľou, ktorá ucho prepichne rýchlo, zároveň náušnicu nasadí a uzavrie. Nastreľovacie náušnice sú z chirurgickej ocele, môžu byť potiahnuté 24-karátovým zlatom a spĺňajú hygienické požiadavky - balenie je sterilné a pri ich správnej aplikácii nedôjde ku kontaktu s rukami človeka, ktorý ich nastreľuje.

Nastrelenie mnohí odborníci považujú za šetrnejší, presnejší, rýchlejší a predovšetkým nekrvavý spôsob zavedenia náušníc. Pred nastrelením je možné ušný lalôčik aj znecitliviť lokálnym anestetikom v podobe krému. "Nastreľovanie náušníc skutočne trvá len pár sekúnd," hovorí sestrička z ambulancie pediatričky MUDr. Kataríny Šimovičovej v Bratislave. "Najdlhšie trvá vlastne zaznačenie miesta, ktoré budeme prepichovať, aby boli náušničky umiestnené symetricky.

Pred nastrelením ušný lalôčik dezinfikujeme a nastrelené náušnice odporúčame nechať v ušiach 4 až 5 týždňov, pričom ranku treba ošetrovať alkoholom a predpisujeme aj framykoinovú masť. Náušnice treba vo fáze hojenia občas pootočiť. Po mesiaci ich možno vymeniť za iné.
Čo sa týka veku dieťaťa, odporúča sa nastreľovať náušnice od 6 mesiacov. Je to dané aj tým, že pri nastreľovaní jedného druhu náušníc by dieťa malo sedieť, pretože v ležiacej polohe by náušnica z pištole vypadla. Od jedného českého výrobcu však teraz máme aj náušnice, ktoré možno špeciálne uchopiť a nastreliť bábätkám už od troch mesiacov. Záleží na rozhodnutí rodiča."

Zdroj: Bianka Stuppacherová pre Pravda Ženy
Foto: Shutterstock