Presunúť na hlavný obsah

Teliesko ochráni ženu pred otehotnením päť rokov

Sex a vzťahy

Ženy majú k dispozícii dva druhy vnútromaternicových teliesok - hormonálne a nehormonálne. Aké sú ich výhody a nevýhody?

Pod vnútromaternicovým telieskom ako jednou z foriem dlhodobej antikoncepcie si ešte stále mnoho žien predstavuje výlučne klasické medené teliesko ľudovo nazývané "Dana".

Slovenské ženy ho používajú už desaťročia, na našom trhu je stále k dispozícii pod viacerými obchodnými názvami a v prepočte sumy vynaloženej na jeden mesiac patrí pri "životnosti" 5-10 rokov (podľa druhu) medzi bezkonkurenčne najlacnejšiu antikoncepciu. Je to malé teliesko z ohybného plastu a medi. Môže mať rôzny tvar, ale v súčasnosti sa najčastejšie používajú telieska v tvare písmena T.

Pružné plastové ramienka zabezpečujú zotrvanie telieska na mieste v maternici. Zavádza ho výlučne lekár v ambulancii za sterilných podmienok pomocou špeciálneho aplikátora počas posledných dní menštruácie alebo prvých dní po jej skončení. Vtedy je krčok maternice najviac pootvorený a znižuje sa tým aj možnosť zavedenia počas neodhaleného tehotenstva.

Keď lekár aplikátor v podobe tenkej umelohmotnej rúrky vyberie, teliesko sa v maternici rozvinie do tvaru T. Dve vlákna visiace z telieska cez krčok maternice gynekológ skráti na praktickú dĺžku - slúžia na kontrolu a neskoršie pohodlné odstránenie "Dany".

Vnútromaternicové teliesko s meďou pôsobí antikoncepčne na princípe elektrochemického pôsobenia medi v dutine maternice. Mechanizmus, pomocou ktorého bráni počatiu, nie je úplne známy, už desaťročia sa však vie, prítomnosť medi bráni spermii oplodniť vajíčko. Po uplynutí odporúčaného obdobia zavedenia je jeho účinnosť už nedostatočná, pôsobí len ako mechanická prekážka v maternici a stúpa aj riziko infekčných komplikácií.

 "Dana" neobsahuje hormóny, takže je vhodná pre ženy, ktoré nemôžu alebo nechcú užívať hormonálnu antikoncepciu. Nie je však vhodná pre ženy, ktoré sú precitlivené na meď, trpia silným a bolestivým menštruačným krvácaním, častými infekciami a, samozrejme, ako cudzie teleso v maternici má svoje ďalšie "ale", pre ktoré ju nemožno vždy zaviesť. Vo všeobecnosti nie je veľmi vhodná pre ženy, ktoré ešte nerodili.

Desaťročnica používania hormonálneho systému v SR
Okrem klasického medeného telieska je slovenským ženám už desať rokov k dispozícii vnútromaternicový hormonálny systém. Len v priebehu minulého roka si tento druh antikoncepcie nechalo zaviesť 4 300 Sloveniek a podľa prieskumov je viac ako 94 percent užívateliek spokojných.

Vnútromaternicový systém patrí do skupiny hormonálnej antikoncepcie s dlhodobým účinkom. Spája v sebe výhodu miestne pôsobiacej antikoncepčnej metódy (v dutine maternice) a hormonálnych tabliet - ale bez rizika zabudnutia a s použitím minimálnej dávky len jedného hormónu gestagénu.

Keďže neobsahuje estrogén, je menej riziková u fajčiarok, možno s ňou dojčiť a je vhodná aj pre staršie ženy pre nižšie riziko negatívneho ovplyvnenia tlaku či zrážanlivosti krvi. "Vyzerá ako pružné písmeno T, ktorého zvislú časť tvorí valček s rezervoárom hormónu," vysvetľuje gynekológ MUDr. Roman Žáčok z Bratislavy.

Rezervoár uvoľňuje hormón stálou rýchlosťou vo veľmi malom množstve (20 mikrogramov za 24 hodín) počas 5 rokov. Systém bráni otehotneniu tým spôsobom, že riadi mesačný vývoj výstelky maternice, takže tá nedorastie do takej výšky, aby sa v nej mohlo uhniezdiť vajíčko.
Okrem toho spôsobuje zhustnutie hlienu v kanáli krčka maternice (otvor do maternice), takže spermie do nej nemôžu preniknúť a oplodniť vajíčko. Jej antikoncepčný účinok je porovnateľný dokonca so sterilizáciou.

Po odstránení však dôjde k rýchlej obnove plodnosti - už počas nasledujúceho mesiaca.

Nielen antikoncepcia, slúži aj na liečbu 
Tým, že výstelka maternice po zavedení hormonálneho systému nedorastie do štandardnej výšky, žena slabšie krváca a niektoré ženy po niekoľkých mesiacoch od zavedenia nemajú menzes vôbec. "Toho sa však netreba obávať, nejde o stratu nejakého každomesačného očistného procesu ani potlačenie normálneho uvoľňovania estrogénu vo vaječníkoch ženy," tvrdí MUDr. Desana Brathová, gynekologička zo Zvolena.

"To sú len povery. Naopak, táto antikoncepcia zmierňuje bolesti počas menštruácie, znižuje krvné straty aj riziko rakoviny sliznice maternice." Vnútromaternicový hormonálny systém môžu používať aj ženy, ktoré nerodili, najlepšie, ak v najbližších rokoch neplánujú otehotnieť, ak si chcú po prvom dieťati urobiť niekoľkoročnú prestávku, dojčiace matky, diabetičky, fajčiarky, dokonca pacientky s epilepsiou.

Podobne ako "Dana" a napokon každá antikoncepcia má tiež svoje "ale", ak žena trpí častými infekciami, má zhubný nádor, v prípade výskytu abnormalít maternice alebo jej krčka či precitlivenosti na niektorú zložku systému. Málo sa vie o jeho liečebnom využití. Už od apríla 2005 je za istých presne stanovených podmienok hradený z veľkej časti zo zdravotného poistenia (žena dopláca 18,90 eura = 570 Sk).

Pomocou neho možno totiž riešiť veľké straty krvi pri silnom menštruačnom krvácaní, keď klasická hormonálna liečba zlyháva, pacientka trpí málokrvnosťou a hrozí jej preto operačné odstránenie maternice, ďalej napríklad v rámci prevencie rakoviny maternice u žien s dokázateľne zvýšeným rizikom, ale aj v rámci hormonálnej substitučnej liečby u žien po menopauze (poslednej menštruácii), ktoré majú v rodine rakovinu prsníka.
Môže byť dokonca súčasťou onkologickej liečby rakoviny prsníka, keď slúži ako ochrana výstelky maternice.

Dlhodobo účinkujúce antikoncepčné metódy
- hormonálna antikoncepčná náplasť (estrogén aj gestagén, 1 náplasť týždenne počas troch za sebou nasledujúcich týždňov, štvrtý týždeň je "beznáplasťový")

- vaginálny krúžok (estrogén aj gestagén, 1 sa vkladá na 3 týždne, štvrtý týždeň je "bez")

- nehormonálne vnútromaternicové teliesko (obsahuje meď, doba účinku 5-10 rokov, podľa druhu)

- hormonálny vnútromaternicový systém (len s gestagénom, doba účinku 5 rokov)

- hormonálny implantát (len s gestagénom, podkožná tyčinka, doba účinku 3 roky)

- hormonálne injekcie (zastaraná metóda, už sa nepoužíva)

- sterilizácia (definitívne riešenie)

Zdroj: Bianka Stuppacherová pre Pravdu
Foto: Shutterstock