Presunúť na hlavný obsah

Príbeh: Trápila ma pľúcna chlamýdia

Zdravie a relax

Chlamýdiami sa môžete nakaziť nielen počas pohlavného styku. Zaútočiť môžu i na vaše pľúca.

Lenka (30) si s pľúcnou chlamýdiou užila svoje. Ani neviem kde to začalo. Neskôr som mala časté zápaly mandlí a k tomu samozrejme vysoké teploty. Neskôr sa k nim pridali i zápaly prínosových dutín. Neustále mi tieklo z nosa. Antibiotiká, ktoré mi lekár predpísal zabrali iba na chvíľu.

Pomoc, nemôžem sa nadýchnuť
Bola som z toho nešťastná. Takmer stále som bola práceneschopná. Vyčerpanosť z choroby mi bránila venovať sa vtedy šesťročnému synovi. Bohužiaľ, k týmto príznakom pribudli ďalšie. Začala som kašľať. Dusilo ma tak, že mi robilo problém sa i nadýchnuť. Kašeľ neustupoval ani po liekoch, čo ma veľmi vystrašilo. Navyše moju pleť trápila mastná pleť a veľké množstvo akné. Nasledovali neustále návštevy u obvodného lekára i rôznych špecialistov. Dokonca, som raz navštívila kvôli akné špecialistu na estetickej chirurgii. Zákrok ma stál neuveriteľné peniaze a výsledok sa nedostavil.

Od lekára k lekárovi
Celá "tortúra" trvala takmer dva roky. Nikto nevedel čo mi je. Dávali mi lieky na alergiu, na podporu imunity či už spomínané antibiotiká. Nič nepomáhalo. Pri najmenšej námahe som sa zadýchavala. Pri poslednej návšteve som mala pocit, že mi neverí už ani môj obvodný lekár. Správal sa totiž ku mne ako k hypochondrovi. Oznámil mi totiž, že ak sa nenašlo žiadne ochorenie, pravdepodobne to bude psychického pôvodu a mala by som navštíviť psychológa. Takmer som spadla z nôh keď mi to oznámil. Bola som si však istá, že to čo ma trápi rozhodne nie je moja psychika.

Konečne prišlo vykúpenie
Vtedy som si povedala, že zmením alergológa a ak ani ten nič nezistí, tak možno potom začnem hľadať iné riešenie mojich problémov. No našťastie som „natrafila“ na úžasnú pani lekárku, ktorá mi ihneď spravila podrobné vyšetrenia. A tam sa ukázalo, že to čo ničí môj organizmus je pľúcna chlamýdia. Dostala som silné antibiotiká, ktoré som musela užívať vyše dvoch mesiacov. Našťastie zabrali a mne sa po nich vyriešil nielen problém s dýchaním a častými ochoreniami, no i pleť po akné sa už pomaly dáva do poriadku.

Text: Katarína Mikuškovičová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK