Presunúť na hlavný obsah

Ako si urobiť chrumkavé tigrie krevety

Recepty

Tempura je japonský pokrm pripravovaný smažením malých kúskov mäsa, rýb, rozmanitých druhov zeleniny a ovocia obalených v cestíčku v rozpálenom oleji.

Pripravené zlatisté a chrumkavé kúsky potravín sa pred vložením do úst namáčajú do pikantných omáčok pripravených napríklad zo sójových omáčok, octu, ryžového vína a škrobu a podobne.

Tigrie krevety s ananásovým šalátom

20 tigrích kreviet

1 hrnček obaľovacej zmesi tempura (možno nahradiť cestíčkom)
1 hrnček panku (japonskej strúhanky)
1 ČL čili pasty

ananásový šalát:
pol ananásu
4 PL slivkovej omáčky
1 ČL pikantnej čili pasty Sambal oelek
šťava z 1 citróna
hrsť koriandru
soľ
červené korenie

Tigrie krevety olúpeme a vyrežeme črievko. Tempuru dôkladne rozmiešame s vodou a necháme odstáť asi 15 minút. Potom krevety obalíme v tempure (ak nemáme v cestíčku) a potom v panku (alebo v strúhanke). Smažíme v oleji rozpálenom na 180°C asi 3 minúty do zlatista a podávame s ananásom. Ananásový šalát: Ananás olúpeme a vykrojíme tvrdý stred. Potom ananás nakrájame na drobné kocôčky a zmiešame s čili, slivkovou omáčkou a citrónovou šťavou. Dochutíme soľou a korením. Nakoniec pridáme koriander a necháme odstáť v chladničke asi 15 minút.

Recept: Jaroslav Žídek pre Pravda Ženy
Foto: Robert Hüttner, Pravda