Presunúť na hlavný obsah

Polievka nie je len doplnkom hlavného jedla

Recepty

Máte pred sebou víkend plný povinností a naozaj nemáte čas vyvárať na obed zložité jedlá? Nič to, pripravte výdatnú polievku.

Nedostatok času na varenie tak rieši aj Viki Ráková.

Uvidíte, že vás nielen zasýti, ale aj zahreje a upokojí aj vašu myseľ a telo.

Hoci polievky sa v určitom čase akoby strácali z našich jedálnych lístkov, dnes sú tu opäť. A to nielen proti hladu, ale aj pre zdravie či štíhlu líniu.
Veď čo zaženie nádchu lepšie ako horúci slepačí vývar? Vašej postave zase môže pomôcť tukožrútska polievka zo zeleniny. Stačí si vybrať takú, ktorá spĺňa vaše nároky.

Polievku môžete spraviť takmer zo všetkého. Zmocnil sa vás poriadny hlad? Zahustite ju zápražkou a pridajte kúsky mäsa. Gulášová polievka je výdatná a zastúpi celý obed. Obľubuje ju aj Martina Šimkovičová, ktorá si bez nej lyžovačku ani nevie predstaviť. Ak máte problémy s trávením, vyberte si radšej zeleninovú, napríklad kapustnicu. V prípade, že ste jej spravili priveľa, nezúfajte – nechajte ju zamrznúť. Pustiť sa do nej môžete, keď opäť dostanete chuť.

Výhodou polievok je, že okrem jedla prijímate aj tekutiny a tak – hoci možno nevedome – pomáhate aj svojmu pitnému režimu.
Na Slovensku sa jedáva najmä horúca, ale v zahraničí nie je ani studená žiadnou výnimkou. Studené polievky sú zväčša pripravované zo zeleniny – z cvikly, uhoriek či paradajok. Výborne poslúžia v horúcich letných dňoch.

Kapustová s údeným mäsom

500 g kyslej kapusty
500 g údených rebier
200 g údenej klobásy
200 g šampiňónov
200 g oleja
200 g cibule
10 g feferónov
kyslá smotana
bobkový list
čierne korenie
vegeta
polievkové korenie
mletá sladká paprika

Postup:

Vo vode uvaríme údené rebrá, klobásy, bobkový list a celé čierne korenie.
Na oleji speníme cibuľu, pridáme šampiňóny a podusíme. Pridáme mletú papriku a precedíme vývar z údenín. Do tohto základu pridáme nasekanú kyslú kapustu a povaríme 30 minút. Vychladnuté údené rebrá oberieme, nakrájame spolu s klobásou a pridáme do polievky. Všetko spolu povaríme a dochutíme polievkovým korením, feferónkou a vegetou.

Pri podávaní dáme navrch lyžičku kyslej smotany.

Zdroj: Elena Zemková pre Pravdu
Recept: Juraj Michalič pre Pravdu
Foto: Ľuboš Pilc pre Pravdu