Presunúť na hlavný obsah

Ako správne triediť odpad

Recepty

Viete, ako zaobchádzať s použitými alkalickými batériami, či kde odhodiť PET fľaše z nápojov? Poradíme vám.

PET fľaše, viacvrstvové obaly, hliníkové plechovky

Kam s nimi: Zbierajú sa polyetyléntereftalátové (PET) fľaše, viacvrstvové obaly, hliníkové plechovky, ktoré sa ukladajú do 1 100 l kontajnerov, 120 l alebo 240 l zberných nádob so žltým vekom alebo 1 100 l žltých kontajnerov označených nápisom PLASTY. Najvhodnejšie je používať vratné obaly, tzv. vymeniteľné fľaše, ktoré odovzdávame v predajniach potravín.
Triedime: PET fľaše z nápojov, plastové obaly z tekutých pracích prostriedkov, aviváže, obaly z jogurtov, smotany, viacvrstvové obaly z nápojov (Tetrapack), hliníkové plechovky z nápojov, najvhodnejšie stlačené (zošliapnuté).
Do zberu nepatria: Plastové obaly znečistené olejmi a inými znečisťujúcimi látkami, sklo, železo, papier.

Papier

Kam s ním: Ukladáme do 1 100 l kontajnerov, 120 l alebo 240 l plastových zberných nádob s modrým vekom alebo 1 100 l kontajnerov modrej farby, označených nápisom PAPIER. Umiestnené sú na vybraných stanovištiach, väčšinou vedľa kontajnerov na zmesový odpad.
Triedime: Noviny, časopisy, knihy, kartónové obaly, kancelársky papier bez samopriepisného a kopírovacieho papiera, skartovaný papier, najvhodnejšie stlačené, rozobraté, napríklad kartóny.
Do zberu nepatria: Voskový, mastný a silne znečistený papier, obaly zo škatuľových nápojov a mlieka (viacvrstvové obaly), kopírovací papier, spisové dosky, samopriepisný papier, pauzovací papier, papierové plienky, alobal, plasty a kovy.

Sklo

Kam s ním: Vhadzujeme do zelených, prípadne bielych zvonových kontajnerov, 120 l alebo 240 l zberných plastových nádob so zeleným vekom alebo 1 100 l kontajnerov zelenej farby, označených nápisom SKLO, umiestnených na vybraných stanovištiach.
Triedime: Fľaše od nápojov a oleja, poháre od zaváranín a ostatné neznečistené sklenené obaly, rozbité poháre (všetko bez kovových a plastových uzáverov a zvyškov z nich).
Do zberu nepatria: Obaly znečistené farbami, keramika, žiarovky a žiarivky, okenné sklo, zrkadlá, lepené bezpečnostné sklo, autosklo, plasty, železo, drôtené sklo. Okenné sklo a sklo, ktoré sa svojím rozmerom nezmestí do zbernej nádoby, kontajnera, možno odovzdať na zbernom dvore. Využiteľné zložky (papier, sklo, kovový šrot) môžeme odovzdať osobe oprávnenej na zber, výkup a zneškodnenie komunálneho odpadu. Spracúvajú sa ako druhotná surovina.

Olovené akumulátory (použité autobatérie z osobných motorových vozidiel)

Kam s nimi: Obsahujú odpadovú akumulátorovú kyselinu (kyselinu sírovú), olovo a olovený kal. Zhromažďujeme ich do špeciálnych kontajnerov označených ako ODPADOVÉ OLOVENÉ AKUMULÁTORY na spätné získavanie olova.
Triedime: Odpadové olovené akumulátory z osobných motorových vozidiel do 100 kVA.
Do zberu nepatria: Nikel-kadmiové akumulátory, odpadové akumulátory z nákladných motorových vozidiel, traktorov a pod. (Tieto odpady si musí zabezpečiť každý na vlastné náklady.)

Viete, že...

- zo 670 vyzbieraných a recyklovaných hliníkových plechoviek môže byť jeden bicykel
- 30 vyzbieraných plastových fliaš je potrebných na výrobu jednej flyšovej bundy
- zo 150 vyzbieraných plastových fliaš môže byť jeden koberec
- z nápojových kartónov sa stávajú darčekové tašky
- z dvoch 1-litrových nápojových kartónov sa stane 1m2 kuchynských utierok
- z oceľových plechoviek sa stávajú kľúče
- z recyklovaného papiera sa vyrábajú napríklad puzzle

Zdroj: -veg- pre Pravdu
Foto: Shutterstock