Presunúť na hlavný obsah

Ďumbier - staré korenie v nových receptoch

Recepty

Ďumbier, známejší pod názvom zázvor, patrí medzi najstaršie korenia na svete. Je to hľuzovitý podzemok rastliny ďumbiera lekárskeho, ktorý rastie v Indii, Číne a Juhovýchodnej Ázii.

V Európe je známy už od dôb starých Rimanov. Z čerstvého ďumbiera sa používa podzemok nakrájaný na plátky, jemne nastrúhaný alebo len jeho vylisovaná šťava. Pridáva sa do polievok a marinád, k dusenému, pečenému i restovanému mäsu, rybám či hydine.

Chuť ďumbiera sa dobre kombinuje s citrónom, paprikou, feferónkami, cesnakom, ale aj so sójovou omáčkou v ázijskej kuchyni. Je zdraviu prospešný, má príjemnú vôňu a chuť, údajne má afrodiziakálne účinky, a tak sa čoraz viac používa v modernej gastronómii. Ponúkame tri recepty na jeho využitie v kuchyni.

Ďumbierové zemiaky

4 porcie

600 g zemiakov
2 PL oleja
5 cm ďumbiera (zázvoru)
1 nasekaná čili paprička
1 stonka stonkového zeleru
25 g kešu orieškov
šafran
60 g masla
zelerové listy
soľ

Očistené a nakrájané zemiaky predvaríme 10-12 minút. Do hlbokej panvice dáme zohriať olej a pridáme scedené zemiaky.
Restujeme 3-4 minúty.

Pridáme nastrúhaný alebo najemno nakrájaný ďumbier, čili papričku, nasekaný zeler a kešu oriešky. Restujeme. Šafran zalejeme horúcou vodou a necháme 5 minút lúhovať. Do panvice pridáme maslo a šafranový roztok. Ešte chvíľu dusíme, pokiaľ zemiaky zmäknú. Hotové posypeme nasekanou vňaťou zo zeleru.

Náš tip: Recept si možno ešte zjednodušiť tým, že zemiaky uvaríme rovno v šafranovom roztoku. Jednoducho do vody pridáme štipku šafranu. Mimochodom, vedeli ste, že na získanie pol kilogramu šafranu treba nazbierať vyše štvrť milióna šafranových kvetov, pričom z každého kvetu sa musia ručne vybrať tri blizny? To vysvetľuje, prečo je šafran jednou z najdrahších korenín.

Karí s kurčaťom a so špenátom
4 porcie

2 červené cibule
olivový olej
cesnak
1 cm ďumbiera
pol PL kurkumy
pol PL mletej papriky 2 ČL mletej rasce (rímskej)
limetovej šťavy
2 ČL mletého koriandru (alebo karí korenia)
4 vykostené kuracie stehienka alebo prsia
1 konzerva drvených paradajok
cukor
hrsť mladého špenátu
čerstvý koriander
4 PL bieleho jogurtu
Červenú cibuľu očistíme, nakrájame na kocky a dáme restovať na olivový olej. Medzitým si nakrájame cesnak na plátky a nastrúhame ďumbier. Pridáme k zmäknutej cibuľke.

Pridáme kurkumu, papriku, rascu a koriander, minútku opražíme. Pridáme na malé kúsky nakrájané vykostené kuracie stehienka bez kože a asi 5 minút opražíme. Pridáme drvené paradajky z konzervy, osolíme a zmes premiešame a prikryjeme pokrievkou.
Dusíme 15 minút. Pridáme cukor, limetovú šťavu a hrsť mladého špenátu. Podusíme 1-2 minúty. Hotové posypeme natrhaným koriandrom. Podávame s bielym jogurtom a ryžou.

Náš tip: Karí (z angl. curry) je zmes viacerých druhov korenia, najmä indického. Pôvodne sa tak označoval aj pokrm, ktorý pripomína ragú, teda kúsky mäsa, ryby alebo zeleniny v omáčke. V našom recepte možno namiesto všetkých spomenutých korenín použiť jednoducho koreniacu zmes – Garam masala.

Kurací šalát – Chipotle

400 g kuracieho mäsa nakrájaného na rezančeky
2 strúčiky cesnaku
1 cm ďumbiera nasekaného najemno
majonéza (alebo žĺtky a olivový olej)
limetová šťava
voda
chipotle – mexické pikantné čili papričky jalapeňo
100 g sterilizovanej kukurice
200 g sterilizovanej čiernej fazule
1 avokádo
pol menšej hlávky červenej kapusty
2 PL chrenu
čerstvý koriander
soľ
korenie

Cesnak nasekáme nadrobno, posolíme. Vo väčšej mise vyšľaháme žĺtky a pomaly prilievame olivový olej, pripravíme čerstvú majonézu.
Pridáme cesnak, limetovú šťavu, malé množstvo studenej vody a pridáme rozmixované čili papričky chipotle.

Do misy dáme kukuricu, fazuľu, avokádo nakrájané na kocky, nasekaný koriander, nakrájanú červenú kapustu na rezančeky ochutenú chrenom.
Pridáme soľ, korenie, majonézu, chipotle. Kuracie mäso nakrájané na rezančeky ochutíme korením na kurča alebo grilovacím korením a veľmi rýchlo orestujeme na troške oleja s nasekaným ďumbierom. Položíme na šalát alebo ho doň priamo zamiešame.

Náš tip: Chipotle je druh čili papričiek. Ponúkajú sa čerstvé, sušené, mleté alebo údené. Na prípravu receptu môžeme použiť jednoducho aj vopred ugrilované kurča, ktoré len oberieme a mäso nakrájame najemno.

Zdroj: Katarína Sedláková pre Pravda Ženy
Foto Pravda: Ľuboš Pilc