Presunúť na hlavný obsah

Vajcia a ich tajomstvá - čítajte rady pri používaní

Recepty

Neviete, ako dlho variť vajcia, či aké je správne miesto ich ukladania v chladničke? Poradíme vám.

Trochu puknuté vajcia rozoznáme tak, že jedno poklepávame o druhé. Ak vydáva praskavý zvuk, vajce vyradíme a rýchlo použijeme.

Nepoškodené vajcia vydávajú jasný vysoký tón vajíčka skladujeme v priestore chladničky na to vyhradenom (škrupina prepúšťa pachy) širšou časťou nahor. Ak chceme zistiť čerstvosť vajíčka, ponoríme ho do vody, čerstvé klesne ku dnu, staré pláva na hladine.

Vajíčka používame vždy v rotácii (najstaršie ako prvé) vajcia určené na dlhšie uchovávanie neoplachujme, na povrchu majú ochrannú vrstvu, ktorá ich chráni pred vniknutím rôznych výparov, vlhkosti a baktérií. Uchováva ich dlhšie čerstvé.

Jedna z baktérií, ktorá môže spôsobiť nakazenie ľudí, je salmonela, preto nekupujme vajíčka špinavé od výkalov. Pri správnom skladovaní za nízkych teplôt sa však prípadné salmonely vo vajci nerozmnožia a pre zdravého človeka malá dávka nie je nebezpečná.

Surové a uvarené vajíčko rozoznáme tak, že ho na hladkej ploche prstami roztočíme - krúti sa uvarené namäkko varíme vajcia 2,5-3 minúty, na hniličku 4-5 minút, natvrdo 8-10 minút. Čas varenia počítame od okamihu, keď voda začne vrieť. Dlhším varením vajec sa uvoľňuje síra, žĺtok zozelenie a vzniká dojem, že vajce je pokazené.

Text: Pravda
Foto: Pravda