Presunúť na hlavný obsah

Špargľový krém - pochúťka, po ktorej si oblížete prsty

Recepty

Špargľa je na Slovensku ešte stále podceňovaná zelenina. Pritom jedlá z nej sú veľmi chutné a ľahké. Skúste napríklad špargľový krém.

Špargľový krém

Suroviny:
- 480 g bielej špargle
- 100 g šalotky
- olivový olej Extra Virgine
- 600 ml zeleninového vývaru
- 125 g mlieka
- 60 ml bieleho vína
- soľ
- 160 g masla
- 50 g creme fraiche
- 5 prepeličích vajec

Postup:
Špargľu očistíme a špičky (vršky) odrežeme a šupky a konce restujeme na troške masla s olejom. Podlejeme malým množstvom vývaru a necháme 5 minút povariť a nakoniec scedíme. Hlavičky (špičky) špargle krátko blanšírujeme vo vriacej vode alebo môžeme konfitovať asi 10 minút v oleji. Na masle orestujeme šalotku (ale necháme len zmäknúť), pridáme kúsky špargle, podlejeme vínom a vývarom a necháme variť (tekutinu zvaríme na minimum). Pridáme mlieko a creme Fraiche a rozmixujeme na hladký krém. Prepeličie vajcia spošírujeme v oleji asi 1 - 2 minúty a ihneď servírujeme v polievke aj so špičkami pošírovanej (konfitovanej) špargle. Nakoniec môžeme pokvapkať olivovým olejom.

Náš tip: Ak je krém riedky, môžeme ho jednoducho zahustiť zemiakom alebo dužinou pečeného zemiaka.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Jedlo pripravil: Vojtech Atz, šéfkuchár spoločnosti Metro
Foto: archív Vojtecha Artza